"Erős vár Szombathelyen az evangélikus egyház"

Mintegy 85 millió forintnyi céltámogatással segíti a FALCO Zrt. a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ bővítését, az erről szóló támogatási szerződést hétfőn írták alá a felek a szombathelyi gyülekezet nagytermében, ahol az egyházi, a forprofit és a nonprofit szféra példamutató összefogását emelték ki a köszöntőkben.

Csaknem félmilliárd forintból bővíti a Johanneumot Szombathely városa és a Magyarországi Evangélikus Egyház, ehhez a beruházáshoz járul hozzá 70 millió forint pénzbeli támogatással és mintegy 15 millió forint értékű természetbeni céltámogatással a szombathelyi faipari vállalat, a FALCO Zrt. Erre szerződtek ünnepélyesen a felek hétfőn.

– A reál és a civil szféra egymásra találása szociális területen – így foglalta össze a faipari cég támogatását Hutflesz Mihály, az Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az összefogás különlegességét emelte ki Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. – Van egy egyházi közösségi szolgálat, annak erősítésére, segítésére az élet különböző területeiről látható összefogás – mondta a püspök.

Gazdasági szereplőként tudják, hogy mennyi munka, türelem, és anyagiak szükségesek egy olyan nagyszabású beruházáshoz, amelybe belefogott Szombathely és a SZEDIK, az utóbbiban, az anyagiakban tudnak segíteni – mondta Novák Tibor, a FALCO Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, szeretnék, ha tényleg otthon épülne, készülne, a szó igazi értelmében.

– Erős vár Szombathely életében az evangélikus egyház – fogalmazott dr. Nemény András, Szombathely polgármestere. Hangsúlyozta, hogy jó kezekben tudhatja a város az idősellátást az evangélikusoknál és elmondta azt is, az önkormányzat kovászként fogta össze a társadalmi felelősségvállalás szándékát‎ az evangélikus közösség felé.

– Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár, hogy a profitorientált szféra beszáll a nonprofit szektorba – mondta köszöntőjében Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. – Jó helyre kerül a FALCO Zrt. támogatása, ahogy jó helyre került 17 évvel ezelőtt az idősellátás – utalt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke arra, hogy 2004-ben adta át a megyei önkormányzat az ellátás fenntartását az evangélikus egyháznak. Azóta számos munkaággal bővült a tevékenységi kör, így családi bölcsődével, nevelőszülői hálózattal. Most pedig új, csaknem ezer négyzetméteres épületrész készül, valamint hatszáz négyzetmétert érint a felújítás – mutatta be az eseményen Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. A látványtervekből kiderül, hogy tágas, színes közösségi terek várják majd az ellátottakat.

Szöveg: Bakos Ágnes, fotók: Cseh Gábor