Szombathely
vakbarát facebook google+ youtube rss
Csapatunk
Főszerkesztő és hírolvasó vagyok.
Közösség


Partnereink
NMHH - Magyar Média Mecenatúra Program
Cseh Tamás Program
Evangélikus Missziói Központ - Magyar Evangélikus Rádiómisszió
Szombathelyi Evangélikus Egyházközség
Evangelikus
Szeretetszolgálatért
Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola
Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ
Evangélikus Diakónia Magyarország
Készült a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra program keretében.
Szerkesztve: 2015. szeptember 14. |

Hétvégi körkép – 2015. szeptember 14. hétfő

Halálos közlekedési balesettel kezdődött a hétvége Vas megyében; „ideiglenes regisztrációs pont” kezdte meg működését Körmenden; segítő Kezek Szombathelyen; Nyert a Falco Komárnóban; embercsempészeket fogtak el a körmendi rendőrök; tegnap volt a magyar dal napja; ikszelt a Haladás Felcsúton.
Hétvégi körkép – 2015. szeptember 14. hétfő

Halálos közlekedési balesettel kezdődött a hétvége Vas megyében. Egy ember meghalt, amikor irányíthatatlanná vált és balesetet szenvedett egy autó péntek éjszaka Vas megyében, Csepreg és Horvátzsidány között. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, az autóból egy ember kirepült és a helyszínen életét vesztette, egy másik pedig beszorult a roncsba. Őt a csepregi tűzoltók szabadították ki. A rendőrségi beszámoló egy halálos áldozatról és két sérültről ír.

„Ideiglenes regisztrációs pont” – hivatalosan ez kezdte meg működését Körmenden. Mindössze húsz óra alatt épült fel a rendészeti iskola területén a befogadó állomás, ahol regisztrálják a menekülteket. Járt már néhány busznyi menekült Körmenden – őket Szegedről hozták, élelmet és vizet kaptak, pár percet voltak csak a városban és indultak tovább Ausztria felé, immár gyalogosan. A körmendiek jó része fél, hogy bűnözést, betegségeket hoznak a menekültek. A betegségekkel kapcsolatban Dr. Abdel Hameed elmondta: nincs mitől tartani. Nincs olyan betegség, amit átadhatnak a migránsok azzal, hogy az utcán elsétálnak valaki mellett. A körmendi orvost kérte fel az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal, hogy legyen a sátortábor orvosa. Naponta két órát rendel a táborban, és bármikor hívhatják sürgős esetekhez. Körmenden, az iskola a helyet adja, a bevándorlási hivatal és a rendőrség dolgozik a menekültekkel, a rendőrség közben a közrendet is biztosítja – ez a feladat az ideiglenes regisztrációs ponttal kapcsolatban. A Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász is segít helyben, a táborban. A Karitász egy gyereksátrat is felállított, játékokkal és szakképzett, angolul beszélő animátorokkal. Közben, a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező illegális bevándorló gyermekek fogadására és ellátására – közölte a szociális ügyekért felelős államtitkár, Czibere Károly. A körmendi regisztrációs pont létrehozását nem hagyták szó nélkül a politikai erők: a Jobbik tüntetett, a Fidelitas bízik a városvezetésben, a Pro Körmend aggódik a közbiztonságért, a Szolidaritás még több befogadó állomást szeretne. – Miért pont Körmend? – ezt a kérdést tette fel a Jobbik, a péntek estére szervezett, migránsok elleni tüntetésen a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola mellett. Körmend, Szentgotthárd, Andrásfa – a zászlókon ezek a településnevek szerepeltek, innen jöttek szimpatizánsok a demonstrációra, mintegy 50-70 résztvevő volt. A Fidelitas körmendi szervezete azt közölte: ők sem örülnek annak, hogy pont Körmenden alakítanak ki ilyen gyűjtőpontot, azonban biztosak abban, hogy a város vezetése képes megbirkózni a feladattal, úgy, hogy az itt élők a lehető legkevesebbet észleljék a migránsok jelenlétéből. A Pro Körmend Városszépítő Egyesület szerint problémát jelenthet a menekültek egészségügyi ellátása, és szerintük félnek a körmendiek. Közben, a Szolidaritás még több ideiglenes befogadó helyet szeretne Vas megyében. A mozgalom részt vesz a migránsok segítésében.

Adományozás keretében gyarapodott a szombathelyi evangélikus egyházközség vagyona – hangzott el a nyári szünetet követő első presbiteri ülésen. Egy testvérpár házat adományozott a gyülekezet részére. A gazdasági ügyekhez tartozik, hogy az egyházközség eladott erdőt és szántóföldet is.

Visszatértek a domonkos nővérek Szombathelyre. A martinus.hu oldalon közzétett beszámolóban Deák Viktória Hedvig, a rendház főnöknője elmondta: 1991-ben indult újra a rend működése.

Megkezdődött a Segítő Kezek modellprogram tesztüzeme Szombathelyen, az éles üzem októberben indul. A jövő februárig tartó program célja az idősek életének, mindennapjainak megkönnyítése az infokommunikáció eszközeivel. A kihelyezett eszközök mindennapos használata növeli a szépkorúak otthoni biztonságát, ösztönzi a generációk közötti minél élénkebb kommunikációt és támogatja a családokat idősödő tagjaik ellátásában. Szombathelyen tizenöt 75 év feletti idős ember vesz részt a programban, akik házi segítségnyújtásban részesülnek. Több eleme is van a programnak, például az, hogy a negyven közösségi szolgálatot teljesítő diák megtanítsa a Skype használatára az időseket.

A New York-i tűzoltókra emlékeztek a lánglovagok szerte Vas megyében. A 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásban hősi halált halt tűzoltókra, civilekre és rendvédelmi dolgozókra emlékeztek a terrortámadás 14. évfordulóján. A szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek kék lámpákkal villogtak, a tűzoltók védőruhában felsorakoztak a járművek előtt, majd a bajtársak és áldozatok tiszteletére szólt egy perces szirénaszó.

A szombathelyi Delfin SI SE sportolója Csillag Tünde nyerte a tornászok egyéni összetett országos bajnokságát. A budapesti verseny volt az első vb-válogató.

A szlovák bajnok Komárnó csapatát verte a Falco. A szombathelyi élvonalbeli férfi kosárlabda csapat felkészülési meccsen nyert 72-55-re Révkomáromban. A szombathelyi csapat honlapja felhívta a figyelmet, hogy a Komarno kispadján a korábbi Falco-edző, Andjelko Mandics foglalt helyet. A vasiak legközelebb kedden lépnek pályára, hazai pályán a szlovén Helios Domzale ellen.

Mától árulja a bérleteket az Egis Körmend élvonalbeli férfi kosárlabda csapata a 2015-16-os szezonra. Az árak nem változtak a tavalyiakhoz képest. Az új bérletek a hazai bajnoki mérkőzések mellett. a FIBA új sorozatára, az Európa Kupa első körének itthoni találkozóira érvényesek. Amennyiben a körmendi csapat továbbjut a következő körbe, akkor a klub a hazai találkozókra napijegyeket ad majd ki.

Mozgalmas lesz az ősz a Reményik-iskolában – mondta el Sátory Károly, a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója.

Az egyházi oktatás a témája a Katolikus társadalmi napok idei programjának, Debrecenben. A szombati megnyitó ünnepségen Veres András szombathelyi megyéspüspök azt mondta: arra a kérdésre, hogy szükség van-e egyházi iskolákra, egyszerű a válasz: igény van, tehát szükség is van rájuk. Ma hazánkban az iskolák 11 százaléka egyházi fenntartású, és 12 egyházi felsőfokú intézmény működik Magyarországon – mutatott rá Veres András.

Lemondásának körülményeiről is beszélt Hende Csaba Szombathelyen szombaton este a Polgári esték elnevezésű civil rendezvényen. A volt honvédelmi miniszter kijelentette: a hétfői kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenységét a műszaki határzár építésében, miután pedig meggyőződése, hogy az építést végző katonák nem hibáztak, úgy érezte, hogy a felelősséget miniszterként neki kell vállalnia, ezért ajánlotta fel a lemondását. Hozzáfűzte: Szombathely országgyűlési képviselőjeként büszke arra, hogy öt és fél éven keresztül honvédelmi miniszterként is szolgálhatta az országot. Elmondta, kormánypárti képviselőként választókerületében továbbra is Szombathelyért és a szombathelyiekért kíván dolgozni.

Újabb migráns csoport járt Körmenden, Szentgotthárdon is készül sátortábor – ez a hétvégi Vas megyei menekült-helyzet. Szombaton reggel kezdődött a szentgotthárdi sátortábor építése, itt négyszáz, más információk szerint 580 férőhelyes befogadó állomást alakítanak ki. Ahogy a csütörtökön Körmenden felépített tábor, úgy ez is ideiglenes regisztrációs pontként működik majd. S ahogy a körmendi tábornál, úgy itt is tüntet a Jobbik: Szentgotthárdon vasárnap délutánra szervezett tiltakozó megmozdulást a párt. A szentgotthárdi gyűjtőpont létesítésére kijelölt terület a lakóépületektől viszonylag távol van, Szentgotthárd és Rábafüzes között félúton, nem valószínű, hogy a létesítmény működése megzavarná a város lakóinak nyugalmát – közölte Huszár Gábor polgármester. A menekültek Ausztriába tartanak, a sátraktól ötven-száz méterre már osztrák terület van – nem kell nagy utat megtenni a migránsoknak. Közben Körmendre újabb busz érkezett: ahogy pénteken, úgy szombaton is a reggeli órákban indultak a menekültek Körmendről Ausztriába. Szombaton délelőtt mintegy ötvenen vonultak a határ felé, egy busznyi ember. Az autós forgalmat nem akadályozták, viszont lassította a kocsikat a migránsokat kísérő rendőrkocsik sora. Felmatricázott és civil autókkal is kísérték a gyalogos menekülteket. Rengeteg volt a kisgyerek, és több, néhány hónapos csöppség is volt a vonulók között. Rendkívül nehéz a magyarországi menekült-helyzet – ismételte meg Lázár János a miniszterelnökség vezetője. Embercsempészeket fogtak el a körmendi rendőrök – két nap alatt két csempész ellen indult eljárás Vas megyében. Szombaton vették őrizetbe azt az ukrán–magyar kettős állampolgárságú férfit, aki illegális bevándorlókat szállított Ausztriába. Körmenden, a Rákóczi utcában fogták el a 31 éves csempészt, aki futva menekült az igazoltatásakor – sikertelenül. Hogy a kisbuszában hány migráns volt, azt nem tudni. Korábban, a 8-as főúton igazoltatták az olasz sofőrt, aki már visszafelé tartott Ausztriából, ahová korábban 31 illegális bevándorlót szállított – így tudják az osztrák hatóságok.

Tegnap volt a magyar dal napja: kilenc vidéki településen és a főváros négy helyszínén rendeztek koncerteket, immár nyolcadik alkalommal. Idén először nem volt központi irányítás, mivel megszűnt a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. A magyar dal idei fővárosa Bük volt, amely a pénteken kezdődött hétvégére Szombathellyel, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirával közösen szervezte meg programját. Szombathelyen pénteken és szombaton voltak koncertek. Bükön vasárnap ünnepeltek, sokféle stílussal – mondta el Hufnágel Szabolcs, a zenei program egyik szervezője.

Szombathelyi aranyérem ugrásban, bronz felemáskorláton. A tornászok szerenkénti országos bajnokságán a szombathelyi Delfin SI SE versenyzője, Dévai Boglárka szerezte meg az aranyérmet ugrásban. Bronzérmet szerzett közben a felemáskorláton Csillag Tünde, szintén a szombathelyi sportiskola színeiben.

Az utolsó magyar is befejezte szereplését a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, amit a kötöttfogású Lőrincz Viktor révén egy olimpiai kvótával zárt a küldöttség. A 125 kilogrammban versenyzett, szombathelyi Ligeti Dániel a nyolcaddöntőben búcsúzott, ahol a nagyon erős kirgiz Ajaal Lazarev volt az ellenfele, nem bírt vele.

Ikszelt a Haladás. 1-1-es döntetlent játszott a második helyezett Haladás a Puskás Akadémia otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójában. A felcsúti arénában 2225 néző követte a találkozót, a szombathelyi gólt Németh Márió szerezte a 28. percben. A rangadó.hu emlékeztet: Király Gábor, a szombathelyiek válogatott kapusa, első alkalommal kapott gólt ebben a szezonban idegenben.

Összesen 7 gól született eddig a megyei első osztályú labdarúgó bajnoki sorozat ötödik fordulójában. Három meccset játszottak már le, a végeredmények: Répcelak – Vép 3-0; Kőszeg – Rum 2-0 és Kemenesalja – Szentgotthárd 2-0.

Különleges, irreálisan gól-gazdag meccseket hozott a negyedik forduló a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság U21-es sorozatában – derül ki a vasifoci.hu összeállításaiból. A két legextrémebb eredmény egyike a szombathelyi csoportban született: Balogunyom – Szentpéterfa 12-1. Az ennél is elképesztőbb eredményt a körmendi csoportban produkálták a fiatalok: Nádasd – Csörötnek 19-0.

Hétvégi körkép – 2015. szeptember 14. hétfő

Halálos közlekedési balesettel kezdődött a hétvége Vas megyében; „ideiglenes regisztrációs pont” kezdte meg működését Körmenden; segítő Kezek Szombathelyen; Nyert a Falco Komárnóban; embercsempészeket fogtak el a körmendi rendőrök; tegnap volt a magyar dal napja; ikszelt a Haladás Felcsúton.
Hétvégi körkép – 2015. szeptember 14. hétfő

Halálos közlekedési balesettel kezdődött a hétvége Vas megyében. Egy ember meghalt, amikor irányíthatatlanná vált és balesetet szenvedett egy autó péntek éjszaka Vas megyében, Csepreg és Horvátzsidány között. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, az autóból egy ember kirepült és a helyszínen életét vesztette, egy másik pedig beszorult a roncsba. Őt a csepregi tűzoltók szabadították ki. A rendőrségi beszámoló egy halálos áldozatról és két sérültről ír.

„Ideiglenes regisztrációs pont” – hivatalosan ez kezdte meg működését Körmenden. Mindössze húsz óra alatt épült fel a rendészeti iskola területén a befogadó állomás, ahol regisztrálják a menekülteket. Járt már néhány busznyi menekült Körmenden – őket Szegedről hozták, élelmet és vizet kaptak, pár percet voltak csak a városban és indultak tovább Ausztria felé, immár gyalogosan. A körmendiek jó része fél, hogy bűnözést, betegségeket hoznak a menekültek. A betegségekkel kapcsolatban Dr. Abdel Hameed elmondta: nincs mitől tartani. Nincs olyan betegség, amit átadhatnak a migránsok azzal, hogy az utcán elsétálnak valaki mellett. A körmendi orvost kérte fel az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal, hogy legyen a sátortábor orvosa. Naponta két órát rendel a táborban, és bármikor hívhatják sürgős esetekhez. Körmenden, az iskola a helyet adja, a bevándorlási hivatal és a rendőrség dolgozik a menekültekkel, a rendőrség közben a közrendet is biztosítja – ez a feladat az ideiglenes regisztrációs ponttal kapcsolatban. A Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász is segít helyben, a táborban. A Karitász egy gyereksátrat is felállított, játékokkal és szakképzett, angolul beszélő animátorokkal. Közben, a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező illegális bevándorló gyermekek fogadására és ellátására – közölte a szociális ügyekért felelős államtitkár, Czibere Károly. A körmendi regisztrációs pont létrehozását nem hagyták szó nélkül a politikai erők: a Jobbik tüntetett, a Fidelitas bízik a városvezetésben, a Pro Körmend aggódik a közbiztonságért, a Szolidaritás még több befogadó állomást szeretne. – Miért pont Körmend? – ezt a kérdést tette fel a Jobbik, a péntek estére szervezett, migránsok elleni tüntetésen a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola mellett. Körmend, Szentgotthárd, Andrásfa – a zászlókon ezek a településnevek szerepeltek, innen jöttek szimpatizánsok a demonstrációra, mintegy 50-70 résztvevő volt. A Fidelitas körmendi szervezete azt közölte: ők sem örülnek annak, hogy pont Körmenden alakítanak ki ilyen gyűjtőpontot, azonban biztosak abban, hogy a város vezetése képes megbirkózni a feladattal, úgy, hogy az itt élők a lehető legkevesebbet észleljék a migránsok jelenlétéből. A Pro Körmend Városszépítő Egyesület szerint problémát jelenthet a menekültek egészségügyi ellátása, és szerintük félnek a körmendiek. Közben, a Szolidaritás még több ideiglenes befogadó helyet szeretne Vas megyében. A mozgalom részt vesz a migránsok segítésében.

Adományozás keretében gyarapodott a szombathelyi evangélikus egyházközség vagyona – hangzott el a nyári szünetet követő első presbiteri ülésen. Egy testvérpár házat adományozott a gyülekezet részére. A gazdasági ügyekhez tartozik, hogy az egyházközség eladott erdőt és szántóföldet is.

Visszatértek a domonkos nővérek Szombathelyre. A martinus.hu oldalon közzétett beszámolóban Deák Viktória Hedvig, a rendház főnöknője elmondta: 1991-ben indult újra a rend működése.

Megkezdődött a Segítő Kezek modellprogram tesztüzeme Szombathelyen, az éles üzem októberben indul. A jövő februárig tartó program célja az idősek életének, mindennapjainak megkönnyítése az infokommunikáció eszközeivel. A kihelyezett eszközök mindennapos használata növeli a szépkorúak otthoni biztonságát, ösztönzi a generációk közötti minél élénkebb kommunikációt és támogatja a családokat idősödő tagjaik ellátásában. Szombathelyen tizenöt 75 év feletti idős ember vesz részt a programban, akik házi segítségnyújtásban részesülnek. Több eleme is van a programnak, például az, hogy a negyven közösségi szolgálatot teljesítő diák megtanítsa a Skype használatára az időseket.

A New York-i tűzoltókra emlékeztek a lánglovagok szerte Vas megyében. A 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásban hősi halált halt tűzoltókra, civilekre és rendvédelmi dolgozókra emlékeztek a terrortámadás 14. évfordulóján. A szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek kék lámpákkal villogtak, a tűzoltók védőruhában felsorakoztak a járművek előtt, majd a bajtársak és áldozatok tiszteletére szólt egy perces szirénaszó.

A szombathelyi Delfin SI SE sportolója Csillag Tünde nyerte a tornászok egyéni összetett országos bajnokságát. A budapesti verseny volt az első vb-válogató.

A szlovák bajnok Komárnó csapatát verte a Falco. A szombathelyi élvonalbeli férfi kosárlabda csapat felkészülési meccsen nyert 72-55-re Révkomáromban. A szombathelyi csapat honlapja felhívta a figyelmet, hogy a Komarno kispadján a korábbi Falco-edző, Andjelko Mandics foglalt helyet. A vasiak legközelebb kedden lépnek pályára, hazai pályán a szlovén Helios Domzale ellen.

Mától árulja a bérleteket az Egis Körmend élvonalbeli férfi kosárlabda csapata a 2015-16-os szezonra. Az árak nem változtak a tavalyiakhoz képest. Az új bérletek a hazai bajnoki mérkőzések mellett. a FIBA új sorozatára, az Európa Kupa első körének itthoni találkozóira érvényesek. Amennyiben a körmendi csapat továbbjut a következő körbe, akkor a klub a hazai találkozókra napijegyeket ad majd ki.

Mozgalmas lesz az ősz a Reményik-iskolában – mondta el Sátory Károly, a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója.

Az egyházi oktatás a témája a Katolikus társadalmi napok idei programjának, Debrecenben. A szombati megnyitó ünnepségen Veres András szombathelyi megyéspüspök azt mondta: arra a kérdésre, hogy szükség van-e egyházi iskolákra, egyszerű a válasz: igény van, tehát szükség is van rájuk. Ma hazánkban az iskolák 11 százaléka egyházi fenntartású, és 12 egyházi felsőfokú intézmény működik Magyarországon – mutatott rá Veres András.

Lemondásának körülményeiről is beszélt Hende Csaba Szombathelyen szombaton este a Polgári esték elnevezésű civil rendezvényen. A volt honvédelmi miniszter kijelentette: a hétfői kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenységét a műszaki határzár építésében, miután pedig meggyőződése, hogy az építést végző katonák nem hibáztak, úgy érezte, hogy a felelősséget miniszterként neki kell vállalnia, ezért ajánlotta fel a lemondását. Hozzáfűzte: Szombathely országgyűlési képviselőjeként büszke arra, hogy öt és fél éven keresztül honvédelmi miniszterként is szolgálhatta az országot. Elmondta, kormánypárti képviselőként választókerületében továbbra is Szombathelyért és a szombathelyiekért kíván dolgozni.

Újabb migráns csoport járt Körmenden, Szentgotthárdon is készül sátortábor – ez a hétvégi Vas megyei menekült-helyzet. Szombaton reggel kezdődött a szentgotthárdi sátortábor építése, itt négyszáz, más információk szerint 580 férőhelyes befogadó állomást alakítanak ki. Ahogy a csütörtökön Körmenden felépített tábor, úgy ez is ideiglenes regisztrációs pontként működik majd. S ahogy a körmendi tábornál, úgy itt is tüntet a Jobbik: Szentgotthárdon vasárnap délutánra szervezett tiltakozó megmozdulást a párt. A szentgotthárdi gyűjtőpont létesítésére kijelölt terület a lakóépületektől viszonylag távol van, Szentgotthárd és Rábafüzes között félúton, nem valószínű, hogy a létesítmény működése megzavarná a város lakóinak nyugalmát – közölte Huszár Gábor polgármester. A menekültek Ausztriába tartanak, a sátraktól ötven-száz méterre már osztrák terület van – nem kell nagy utat megtenni a migránsoknak. Közben Körmendre újabb busz érkezett: ahogy pénteken, úgy szombaton is a reggeli órákban indultak a menekültek Körmendről Ausztriába. Szombaton délelőtt mintegy ötvenen vonultak a határ felé, egy busznyi ember. Az autós forgalmat nem akadályozták, viszont lassította a kocsikat a migránsokat kísérő rendőrkocsik sora. Felmatricázott és civil autókkal is kísérték a gyalogos menekülteket. Rengeteg volt a kisgyerek, és több, néhány hónapos csöppség is volt a vonulók között. Rendkívül nehéz a magyarországi menekült-helyzet – ismételte meg Lázár János a miniszterelnökség vezetője. Embercsempészeket fogtak el a körmendi rendőrök – két nap alatt két csempész ellen indult eljárás Vas megyében. Szombaton vették őrizetbe azt az ukrán–magyar kettős állampolgárságú férfit, aki illegális bevándorlókat szállított Ausztriába. Körmenden, a Rákóczi utcában fogták el a 31 éves csempészt, aki futva menekült az igazoltatásakor – sikertelenül. Hogy a kisbuszában hány migráns volt, azt nem tudni. Korábban, a 8-as főúton igazoltatták az olasz sofőrt, aki már visszafelé tartott Ausztriából, ahová korábban 31 illegális bevándorlót szállított – így tudják az osztrák hatóságok.

Tegnap volt a magyar dal napja: kilenc vidéki településen és a főváros négy helyszínén rendeztek koncerteket, immár nyolcadik alkalommal. Idén először nem volt központi irányítás, mivel megszűnt a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. A magyar dal idei fővárosa Bük volt, amely a pénteken kezdődött hétvégére Szombathellyel, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirával közösen szervezte meg programját. Szombathelyen pénteken és szombaton voltak koncertek. Bükön vasárnap ünnepeltek, sokféle stílussal – mondta el Hufnágel Szabolcs, a zenei program egyik szervezője.

Szombathelyi aranyérem ugrásban, bronz felemáskorláton. A tornászok szerenkénti országos bajnokságán a szombathelyi Delfin SI SE versenyzője, Dévai Boglárka szerezte meg az aranyérmet ugrásban. Bronzérmet szerzett közben a felemáskorláton Csillag Tünde, szintén a szombathelyi sportiskola színeiben.

Az utolsó magyar is befejezte szereplését a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, amit a kötöttfogású Lőrincz Viktor révén egy olimpiai kvótával zárt a küldöttség. A 125 kilogrammban versenyzett, szombathelyi Ligeti Dániel a nyolcaddöntőben búcsúzott, ahol a nagyon erős kirgiz Ajaal Lazarev volt az ellenfele, nem bírt vele.

Ikszelt a Haladás. 1-1-es döntetlent játszott a második helyezett Haladás a Puskás Akadémia otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójában. A felcsúti arénában 2225 néző követte a találkozót, a szombathelyi gólt Németh Márió szerezte a 28. percben. A rangadó.hu emlékeztet: Király Gábor, a szombathelyiek válogatott kapusa, első alkalommal kapott gólt ebben a szezonban idegenben.

Összesen 7 gól született eddig a megyei első osztályú labdarúgó bajnoki sorozat ötödik fordulójában. Három meccset játszottak már le, a végeredmények: Répcelak – Vép 3-0; Kőszeg – Rum 2-0 és Kemenesalja – Szentgotthárd 2-0.

Különleges, irreálisan gól-gazdag meccseket hozott a negyedik forduló a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság U21-es sorozatában – derül ki a vasifoci.hu összeállításaiból. A két legextrémebb eredmény egyike a szombathelyi csoportban született: Balogunyom – Szentpéterfa 12-1. Az ennél is elképesztőbb eredményt a körmendi csoportban produkálták a fiatalok: Nádasd – Csörötnek 19-0.

Szerkesztve: 2015. szeptember 14. |

Hétvégi körkép – 2015. szeptember 14. hétfő

Halálos közlekedési balesettel kezdődött a hétvége Vas megyében; „ideiglenes regisztrációs pont” kezdte meg működését Körmenden; segítő Kezek Szombathelyen; Nyert a Falco Komárnóban; embercsempészeket fogtak el a körmendi rendőrök; tegnap volt a magyar dal napja; ikszelt a Haladás Felcsúton.
Hétvégi körkép – 2015. szeptember 14. hétfő

Halálos közlekedési balesettel kezdődött a hétvége Vas megyében. Egy ember meghalt, amikor irányíthatatlanná vált és balesetet szenvedett egy autó péntek éjszaka Vas megyében, Csepreg és Horvátzsidány között. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, az autóból egy ember kirepült és a helyszínen életét vesztette, egy másik pedig beszorult a roncsba. Őt a csepregi tűzoltók szabadították ki. A rendőrségi beszámoló egy halálos áldozatról és két sérültről ír.

„Ideiglenes regisztrációs pont” – hivatalosan ez kezdte meg működését Körmenden. Mindössze húsz óra alatt épült fel a rendészeti iskola területén a befogadó állomás, ahol regisztrálják a menekülteket. Járt már néhány busznyi menekült Körmenden – őket Szegedről hozták, élelmet és vizet kaptak, pár percet voltak csak a városban és indultak tovább Ausztria felé, immár gyalogosan. A körmendiek jó része fél, hogy bűnözést, betegségeket hoznak a menekültek. A betegségekkel kapcsolatban Dr. Abdel Hameed elmondta: nincs mitől tartani. Nincs olyan betegség, amit átadhatnak a migránsok azzal, hogy az utcán elsétálnak valaki mellett. A körmendi orvost kérte fel az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal, hogy legyen a sátortábor orvosa. Naponta két órát rendel a táborban, és bármikor hívhatják sürgős esetekhez. Körmenden, az iskola a helyet adja, a bevándorlási hivatal és a rendőrség dolgozik a menekültekkel, a rendőrség közben a közrendet is biztosítja – ez a feladat az ideiglenes regisztrációs ponttal kapcsolatban. A Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász is segít helyben, a táborban. A Karitász egy gyereksátrat is felállított, játékokkal és szakképzett, angolul beszélő animátorokkal. Közben, a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező illegális bevándorló gyermekek fogadására és ellátására – közölte a szociális ügyekért felelős államtitkár, Czibere Károly. A körmendi regisztrációs pont létrehozását nem hagyták szó nélkül a politikai erők: a Jobbik tüntetett, a Fidelitas bízik a városvezetésben, a Pro Körmend aggódik a közbiztonságért, a Szolidaritás még több befogadó állomást szeretne. – Miért pont Körmend? – ezt a kérdést tette fel a Jobbik, a péntek estére szervezett, migránsok elleni tüntetésen a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola mellett. Körmend, Szentgotthárd, Andrásfa – a zászlókon ezek a településnevek szerepeltek, innen jöttek szimpatizánsok a demonstrációra, mintegy 50-70 résztvevő volt. A Fidelitas körmendi szervezete azt közölte: ők sem örülnek annak, hogy pont Körmenden alakítanak ki ilyen gyűjtőpontot, azonban biztosak abban, hogy a város vezetése képes megbirkózni a feladattal, úgy, hogy az itt élők a lehető legkevesebbet észleljék a migránsok jelenlétéből. A Pro Körmend Városszépítő Egyesület szerint problémát jelenthet a menekültek egészségügyi ellátása, és szerintük félnek a körmendiek. Közben, a Szolidaritás még több ideiglenes befogadó helyet szeretne Vas megyében. A mozgalom részt vesz a migránsok segítésében.

Adományozás keretében gyarapodott a szombathelyi evangélikus egyházközség vagyona – hangzott el a nyári szünetet követő első presbiteri ülésen. Egy testvérpár házat adományozott a gyülekezet részére. A gazdasági ügyekhez tartozik, hogy az egyházközség eladott erdőt és szántóföldet is.

Visszatértek a domonkos nővérek Szombathelyre. A martinus.hu oldalon közzétett beszámolóban Deák Viktória Hedvig, a rendház főnöknője elmondta: 1991-ben indult újra a rend működése.

Megkezdődött a Segítő Kezek modellprogram tesztüzeme Szombathelyen, az éles üzem októberben indul. A jövő februárig tartó program célja az idősek életének, mindennapjainak megkönnyítése az infokommunikáció eszközeivel. A kihelyezett eszközök mindennapos használata növeli a szépkorúak otthoni biztonságát, ösztönzi a generációk közötti minél élénkebb kommunikációt és támogatja a családokat idősödő tagjaik ellátásában. Szombathelyen tizenöt 75 év feletti idős ember vesz részt a programban, akik házi segítségnyújtásban részesülnek. Több eleme is van a programnak, például az, hogy a negyven közösségi szolgálatot teljesítő diák megtanítsa a Skype használatára az időseket.

A New York-i tűzoltókra emlékeztek a lánglovagok szerte Vas megyében. A 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásban hősi halált halt tűzoltókra, civilekre és rendvédelmi dolgozókra emlékeztek a terrortámadás 14. évfordulóján. A szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek kék lámpákkal villogtak, a tűzoltók védőruhában felsorakoztak a járművek előtt, majd a bajtársak és áldozatok tiszteletére szólt egy perces szirénaszó.

A szombathelyi Delfin SI SE sportolója Csillag Tünde nyerte a tornászok egyéni összetett országos bajnokságát. A budapesti verseny volt az első vb-válogató.

A szlovák bajnok Komárnó csapatát verte a Falco. A szombathelyi élvonalbeli férfi kosárlabda csapat felkészülési meccsen nyert 72-55-re Révkomáromban. A szombathelyi csapat honlapja felhívta a figyelmet, hogy a Komarno kispadján a korábbi Falco-edző, Andjelko Mandics foglalt helyet. A vasiak legközelebb kedden lépnek pályára, hazai pályán a szlovén Helios Domzale ellen.

Mától árulja a bérleteket az Egis Körmend élvonalbeli férfi kosárlabda csapata a 2015-16-os szezonra. Az árak nem változtak a tavalyiakhoz képest. Az új bérletek a hazai bajnoki mérkőzések mellett. a FIBA új sorozatára, az Európa Kupa első körének itthoni találkozóira érvényesek. Amennyiben a körmendi csapat továbbjut a következő körbe, akkor a klub a hazai találkozókra napijegyeket ad majd ki.

Mozgalmas lesz az ősz a Reményik-iskolában – mondta el Sátory Károly, a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója.

Az egyházi oktatás a témája a Katolikus társadalmi napok idei programjának, Debrecenben. A szombati megnyitó ünnepségen Veres András szombathelyi megyéspüspök azt mondta: arra a kérdésre, hogy szükség van-e egyházi iskolákra, egyszerű a válasz: igény van, tehát szükség is van rájuk. Ma hazánkban az iskolák 11 százaléka egyházi fenntartású, és 12 egyházi felsőfokú intézmény működik Magyarországon – mutatott rá Veres András.

Lemondásának körülményeiről is beszélt Hende Csaba Szombathelyen szombaton este a Polgári esték elnevezésű civil rendezvényen. A volt honvédelmi miniszter kijelentette: a hétfői kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenységét a műszaki határzár építésében, miután pedig meggyőződése, hogy az építést végző katonák nem hibáztak, úgy érezte, hogy a felelősséget miniszterként neki kell vállalnia, ezért ajánlotta fel a lemondását. Hozzáfűzte: Szombathely országgyűlési képviselőjeként büszke arra, hogy öt és fél éven keresztül honvédelmi miniszterként is szolgálhatta az országot. Elmondta, kormánypárti képviselőként választókerületében továbbra is Szombathelyért és a szombathelyiekért kíván dolgozni.

Újabb migráns csoport járt Körmenden, Szentgotthárdon is készül sátortábor – ez a hétvégi Vas megyei menekült-helyzet. Szombaton reggel kezdődött a szentgotthárdi sátortábor építése, itt négyszáz, más információk szerint 580 férőhelyes befogadó állomást alakítanak ki. Ahogy a csütörtökön Körmenden felépített tábor, úgy ez is ideiglenes regisztrációs pontként működik majd. S ahogy a körmendi tábornál, úgy itt is tüntet a Jobbik: Szentgotthárdon vasárnap délutánra szervezett tiltakozó megmozdulást a párt. A szentgotthárdi gyűjtőpont létesítésére kijelölt terület a lakóépületektől viszonylag távol van, Szentgotthárd és Rábafüzes között félúton, nem valószínű, hogy a létesítmény működése megzavarná a város lakóinak nyugalmát – közölte Huszár Gábor polgármester. A menekültek Ausztriába tartanak, a sátraktól ötven-száz méterre már osztrák terület van – nem kell nagy utat megtenni a migránsoknak. Közben Körmendre újabb busz érkezett: ahogy pénteken, úgy szombaton is a reggeli órákban indultak a menekültek Körmendről Ausztriába. Szombaton délelőtt mintegy ötvenen vonultak a határ felé, egy busznyi ember. Az autós forgalmat nem akadályozták, viszont lassította a kocsikat a migránsokat kísérő rendőrkocsik sora. Felmatricázott és civil autókkal is kísérték a gyalogos menekülteket. Rengeteg volt a kisgyerek, és több, néhány hónapos csöppség is volt a vonulók között. Rendkívül nehéz a magyarországi menekült-helyzet – ismételte meg Lázár János a miniszterelnökség vezetője. Embercsempészeket fogtak el a körmendi rendőrök – két nap alatt két csempész ellen indult eljárás Vas megyében. Szombaton vették őrizetbe azt az ukrán–magyar kettős állampolgárságú férfit, aki illegális bevándorlókat szállított Ausztriába. Körmenden, a Rákóczi utcában fogták el a 31 éves csempészt, aki futva menekült az igazoltatásakor – sikertelenül. Hogy a kisbuszában hány migráns volt, azt nem tudni. Korábban, a 8-as főúton igazoltatták az olasz sofőrt, aki már visszafelé tartott Ausztriából, ahová korábban 31 illegális bevándorlót szállított – így tudják az osztrák hatóságok.

Tegnap volt a magyar dal napja: kilenc vidéki településen és a főváros négy helyszínén rendeztek koncerteket, immár nyolcadik alkalommal. Idén először nem volt központi irányítás, mivel megszűnt a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. A magyar dal idei fővárosa Bük volt, amely a pénteken kezdődött hétvégére Szombathellyel, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirával közösen szervezte meg programját. Szombathelyen pénteken és szombaton voltak koncertek. Bükön vasárnap ünnepeltek, sokféle stílussal – mondta el Hufnágel Szabolcs, a zenei program egyik szervezője.

Szombathelyi aranyérem ugrásban, bronz felemáskorláton. A tornászok szerenkénti országos bajnokságán a szombathelyi Delfin SI SE versenyzője, Dévai Boglárka szerezte meg az aranyérmet ugrásban. Bronzérmet szerzett közben a felemáskorláton Csillag Tünde, szintén a szombathelyi sportiskola színeiben.

Az utolsó magyar is befejezte szereplését a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, amit a kötöttfogású Lőrincz Viktor révén egy olimpiai kvótával zárt a küldöttség. A 125 kilogrammban versenyzett, szombathelyi Ligeti Dániel a nyolcaddöntőben búcsúzott, ahol a nagyon erős kirgiz Ajaal Lazarev volt az ellenfele, nem bírt vele.

Ikszelt a Haladás. 1-1-es döntetlent játszott a második helyezett Haladás a Puskás Akadémia otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójában. A felcsúti arénában 2225 néző követte a találkozót, a szombathelyi gólt Németh Márió szerezte a 28. percben. A rangadó.hu emlékeztet: Király Gábor, a szombathelyiek válogatott kapusa, első alkalommal kapott gólt ebben a szezonban idegenben.

Összesen 7 gól született eddig a megyei első osztályú labdarúgó bajnoki sorozat ötödik fordulójában. Három meccset játszottak már le, a végeredmények: Répcelak – Vép 3-0; Kőszeg – Rum 2-0 és Kemenesalja – Szentgotthárd 2-0.

Különleges, irreálisan gól-gazdag meccseket hozott a negyedik forduló a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság U21-es sorozatában – derül ki a vasifoci.hu összeállításaiból. A két legextrémebb eredmény egyike a szombathelyi csoportban született: Balogunyom – Szentpéterfa 12-1. Az ennél is elképesztőbb eredményt a körmendi csoportban produkálták a fiatalok: Nádasd – Csörötnek 19-0.

Hétvégi körkép – 2015. szeptember 14. hétfő

Halálos közlekedési balesettel kezdődött a hétvége Vas megyében; „ideiglenes regisztrációs pont” kezdte meg működését Körmenden; segítő Kezek Szombathelyen; Nyert a Falco Komárnóban; embercsempészeket fogtak el a körmendi rendőrök; tegnap volt a magyar dal napja; ikszelt a Haladás Felcsúton.
Hétvégi körkép – 2015. szeptember 14. hétfő

Halálos közlekedési balesettel kezdődött a hétvége Vas megyében. Egy ember meghalt, amikor irányíthatatlanná vált és balesetet szenvedett egy autó péntek éjszaka Vas megyében, Csepreg és Horvátzsidány között. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, az autóból egy ember kirepült és a helyszínen életét vesztette, egy másik pedig beszorult a roncsba. Őt a csepregi tűzoltók szabadították ki. A rendőrségi beszámoló egy halálos áldozatról és két sérültről ír.

„Ideiglenes regisztrációs pont” – hivatalosan ez kezdte meg működését Körmenden. Mindössze húsz óra alatt épült fel a rendészeti iskola területén a befogadó állomás, ahol regisztrálják a menekülteket. Járt már néhány busznyi menekült Körmenden – őket Szegedről hozták, élelmet és vizet kaptak, pár percet voltak csak a városban és indultak tovább Ausztria felé, immár gyalogosan. A körmendiek jó része fél, hogy bűnözést, betegségeket hoznak a menekültek. A betegségekkel kapcsolatban Dr. Abdel Hameed elmondta: nincs mitől tartani. Nincs olyan betegség, amit átadhatnak a migránsok azzal, hogy az utcán elsétálnak valaki mellett. A körmendi orvost kérte fel az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal, hogy legyen a sátortábor orvosa. Naponta két órát rendel a táborban, és bármikor hívhatják sürgős esetekhez. Körmenden, az iskola a helyet adja, a bevándorlási hivatal és a rendőrség dolgozik a menekültekkel, a rendőrség közben a közrendet is biztosítja – ez a feladat az ideiglenes regisztrációs ponttal kapcsolatban. A Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász is segít helyben, a táborban. A Karitász egy gyereksátrat is felállított, játékokkal és szakképzett, angolul beszélő animátorokkal. Közben, a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező illegális bevándorló gyermekek fogadására és ellátására – közölte a szociális ügyekért felelős államtitkár, Czibere Károly. A körmendi regisztrációs pont létrehozását nem hagyták szó nélkül a politikai erők: a Jobbik tüntetett, a Fidelitas bízik a városvezetésben, a Pro Körmend aggódik a közbiztonságért, a Szolidaritás még több befogadó állomást szeretne. – Miért pont Körmend? – ezt a kérdést tette fel a Jobbik, a péntek estére szervezett, migránsok elleni tüntetésen a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola mellett. Körmend, Szentgotthárd, Andrásfa – a zászlókon ezek a településnevek szerepeltek, innen jöttek szimpatizánsok a demonstrációra, mintegy 50-70 résztvevő volt. A Fidelitas körmendi szervezete azt közölte: ők sem örülnek annak, hogy pont Körmenden alakítanak ki ilyen gyűjtőpontot, azonban biztosak abban, hogy a város vezetése képes megbirkózni a feladattal, úgy, hogy az itt élők a lehető legkevesebbet észleljék a migránsok jelenlétéből. A Pro Körmend Városszépítő Egyesület szerint problémát jelenthet a menekültek egészségügyi ellátása, és szerintük félnek a körmendiek. Közben, a Szolidaritás még több ideiglenes befogadó helyet szeretne Vas megyében. A mozgalom részt vesz a migránsok segítésében.

Adományozás keretében gyarapodott a szombathelyi evangélikus egyházközség vagyona – hangzott el a nyári szünetet követő első presbiteri ülésen. Egy testvérpár házat adományozott a gyülekezet részére. A gazdasági ügyekhez tartozik, hogy az egyházközség eladott erdőt és szántóföldet is.

Visszatértek a domonkos nővérek Szombathelyre. A martinus.hu oldalon közzétett beszámolóban Deák Viktória Hedvig, a rendház főnöknője elmondta: 1991-ben indult újra a rend működése.

Megkezdődött a Segítő Kezek modellprogram tesztüzeme Szombathelyen, az éles üzem októberben indul. A jövő februárig tartó program célja az idősek életének, mindennapjainak megkönnyítése az infokommunikáció eszközeivel. A kihelyezett eszközök mindennapos használata növeli a szépkorúak otthoni biztonságát, ösztönzi a generációk közötti minél élénkebb kommunikációt és támogatja a családokat idősödő tagjaik ellátásában. Szombathelyen tizenöt 75 év feletti idős ember vesz részt a programban, akik házi segítségnyújtásban részesülnek. Több eleme is van a programnak, például az, hogy a negyven közösségi szolgálatot teljesítő diák megtanítsa a Skype használatára az időseket.

A New York-i tűzoltókra emlékeztek a lánglovagok szerte Vas megyében. A 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásban hősi halált halt tűzoltókra, civilekre és rendvédelmi dolgozókra emlékeztek a terrortámadás 14. évfordulóján. A szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek kék lámpákkal villogtak, a tűzoltók védőruhában felsorakoztak a járművek előtt, majd a bajtársak és áldozatok tiszteletére szólt egy perces szirénaszó.

A szombathelyi Delfin SI SE sportolója Csillag Tünde nyerte a tornászok egyéni összetett országos bajnokságát. A budapesti verseny volt az első vb-válogató.

A szlovák bajnok Komárnó csapatát verte a Falco. A szombathelyi élvonalbeli férfi kosárlabda csapat felkészülési meccsen nyert 72-55-re Révkomáromban. A szombathelyi csapat honlapja felhívta a figyelmet, hogy a Komarno kispadján a korábbi Falco-edző, Andjelko Mandics foglalt helyet. A vasiak legközelebb kedden lépnek pályára, hazai pályán a szlovén Helios Domzale ellen.

Mától árulja a bérleteket az Egis Körmend élvonalbeli férfi kosárlabda csapata a 2015-16-os szezonra. Az árak nem változtak a tavalyiakhoz képest. Az új bérletek a hazai bajnoki mérkőzések mellett. a FIBA új sorozatára, az Európa Kupa első körének itthoni találkozóira érvényesek. Amennyiben a körmendi csapat továbbjut a következő körbe, akkor a klub a hazai találkozókra napijegyeket ad majd ki.

Mozgalmas lesz az ősz a Reményik-iskolában – mondta el Sátory Károly, a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója.

Az egyházi oktatás a témája a Katolikus társadalmi napok idei programjának, Debrecenben. A szombati megnyitó ünnepségen Veres András szombathelyi megyéspüspök azt mondta: arra a kérdésre, hogy szükség van-e egyházi iskolákra, egyszerű a válasz: igény van, tehát szükség is van rájuk. Ma hazánkban az iskolák 11 százaléka egyházi fenntartású, és 12 egyházi felsőfokú intézmény működik Magyarországon – mutatott rá Veres András.

Lemondásának körülményeiről is beszélt Hende Csaba Szombathelyen szombaton este a Polgári esték elnevezésű civil rendezvényen. A volt honvédelmi miniszter kijelentette: a hétfői kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenységét a műszaki határzár építésében, miután pedig meggyőződése, hogy az építést végző katonák nem hibáztak, úgy érezte, hogy a felelősséget miniszterként neki kell vállalnia, ezért ajánlotta fel a lemondását. Hozzáfűzte: Szombathely országgyűlési képviselőjeként büszke arra, hogy öt és fél éven keresztül honvédelmi miniszterként is szolgálhatta az országot. Elmondta, kormánypárti képviselőként választókerületében továbbra is Szombathelyért és a szombathelyiekért kíván dolgozni.

Újabb migráns csoport járt Körmenden, Szentgotthárdon is készül sátortábor – ez a hétvégi Vas megyei menekült-helyzet. Szombaton reggel kezdődött a szentgotthárdi sátortábor építése, itt négyszáz, más információk szerint 580 férőhelyes befogadó állomást alakítanak ki. Ahogy a csütörtökön Körmenden felépített tábor, úgy ez is ideiglenes regisztrációs pontként működik majd. S ahogy a körmendi tábornál, úgy itt is tüntet a Jobbik: Szentgotthárdon vasárnap délutánra szervezett tiltakozó megmozdulást a párt. A szentgotthárdi gyűjtőpont létesítésére kijelölt terület a lakóépületektől viszonylag távol van, Szentgotthárd és Rábafüzes között félúton, nem valószínű, hogy a létesítmény működése megzavarná a város lakóinak nyugalmát – közölte Huszár Gábor polgármester. A menekültek Ausztriába tartanak, a sátraktól ötven-száz méterre már osztrák terület van – nem kell nagy utat megtenni a migránsoknak. Közben Körmendre újabb busz érkezett: ahogy pénteken, úgy szombaton is a reggeli órákban indultak a menekültek Körmendről Ausztriába. Szombaton délelőtt mintegy ötvenen vonultak a határ felé, egy busznyi ember. Az autós forgalmat nem akadályozták, viszont lassította a kocsikat a migránsokat kísérő rendőrkocsik sora. Felmatricázott és civil autókkal is kísérték a gyalogos menekülteket. Rengeteg volt a kisgyerek, és több, néhány hónapos csöppség is volt a vonulók között. Rendkívül nehéz a magyarországi menekült-helyzet – ismételte meg Lázár János a miniszterelnökség vezetője. Embercsempészeket fogtak el a körmendi rendőrök – két nap alatt két csempész ellen indult eljárás Vas megyében. Szombaton vették őrizetbe azt az ukrán–magyar kettős állampolgárságú férfit, aki illegális bevándorlókat szállított Ausztriába. Körmenden, a Rákóczi utcában fogták el a 31 éves csempészt, aki futva menekült az igazoltatásakor – sikertelenül. Hogy a kisbuszában hány migráns volt, azt nem tudni. Korábban, a 8-as főúton igazoltatták az olasz sofőrt, aki már visszafelé tartott Ausztriából, ahová korábban 31 illegális bevándorlót szállított – így tudják az osztrák hatóságok.

Tegnap volt a magyar dal napja: kilenc vidéki településen és a főváros négy helyszínén rendeztek koncerteket, immár nyolcadik alkalommal. Idén először nem volt központi irányítás, mivel megszűnt a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. A magyar dal idei fővárosa Bük volt, amely a pénteken kezdődött hétvégére Szombathellyel, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirával közösen szervezte meg programját. Szombathelyen pénteken és szombaton voltak koncertek. Bükön vasárnap ünnepeltek, sokféle stílussal – mondta el Hufnágel Szabolcs, a zenei program egyik szervezője.

Szombathelyi aranyérem ugrásban, bronz felemáskorláton. A tornászok szerenkénti országos bajnokságán a szombathelyi Delfin SI SE versenyzője, Dévai Boglárka szerezte meg az aranyérmet ugrásban. Bronzérmet szerzett közben a felemáskorláton Csillag Tünde, szintén a szombathelyi sportiskola színeiben.

Az utolsó magyar is befejezte szereplését a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, amit a kötöttfogású Lőrincz Viktor révén egy olimpiai kvótával zárt a küldöttség. A 125 kilogrammban versenyzett, szombathelyi Ligeti Dániel a nyolcaddöntőben búcsúzott, ahol a nagyon erős kirgiz Ajaal Lazarev volt az ellenfele, nem bírt vele.

Ikszelt a Haladás. 1-1-es döntetlent játszott a második helyezett Haladás a Puskás Akadémia otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójában. A felcsúti arénában 2225 néző követte a találkozót, a szombathelyi gólt Németh Márió szerezte a 28. percben. A rangadó.hu emlékeztet: Király Gábor, a szombathelyiek válogatott kapusa, első alkalommal kapott gólt ebben a szezonban idegenben.

Összesen 7 gól született eddig a megyei első osztályú labdarúgó bajnoki sorozat ötödik fordulójában. Három meccset játszottak már le, a végeredmények: Répcelak – Vép 3-0; Kőszeg – Rum 2-0 és Kemenesalja – Szentgotthárd 2-0.

Különleges, irreálisan gól-gazdag meccseket hozott a negyedik forduló a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság U21-es sorozatában – derül ki a vasifoci.hu összeállításaiból. A két legextrémebb eredmény egyike a szombathelyi csoportban született: Balogunyom – Szentpéterfa 12-1. Az ennél is elképesztőbb eredményt a körmendi csoportban produkálták a fiatalok: Nádasd – Csörötnek 19-0.