Szombathely
vakbarát facebook google+ youtube rss
Csapatunk
szerkesztő, műsorvezető
Közösség


Partnereink
NMHH - Magyar Média Mecenatúra Program
Cseh Tamás Program
Evangélikus Missziói Központ - Magyar Evangélikus Rádiómisszió
Szombathelyi Evangélikus Egyházközség
Evangelikus
Szeretetszolgálatért
Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola
Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ
Evangélikus Diakónia Magyarország
Készült a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra program keretében.
Szerkesztve: 2015. május 15. |

Gasztro kalandozások Oroszországban

Kedves honlap látogatónk! Az alábbiakban a 2015. május 15-én, a Világkonyha című műsorunkban elhangzott orosz recepteket ismertetjük. Próbálják ki bátran Önök is! Tisztelettel: Horváth Vilmos
Gasztro kalandozások Oroszországban

Eredeti orosz borscs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg cékla,
  • 1 kis fej hagyma,
  • 1 nagy sárgarépa,
  • 1 nagy fehérrépa
  • 30 dkg fehérkáposzta.
  • 10-12 szál snidling,
  • 30 dkg marhalábszár (leveshús)
  • 50 dkg marhacsont,
  • 1 babérlevél,
  • 2+2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál paradicsompüré,
  • 2 evőkanál citromlé, 
  • 2 dl tejföl,
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra-szeletkékre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, apróra felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprózzuk. A húst és a csontot megmossuk, 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sót, néhány szem borsot, és lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, meghintjük néhány csepp citromlével és egy kevés sóval. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, a maradék 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt. Kivesszük a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst, és jól összeforraljuk, citromlével savanyítjuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk, külön csészében további tejfölt adhatunk.

Blini ( orosz palacsinta)

Hozzávalók:

  • 1,5 + 1,5 dl tej,
  • 1/2 kávéskanál cukor, 
  • 2 dkg élesztő,
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 db tojás

Elkészítés:
1,5 dl cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék 1,5 dl tejben elkeverjükm a tojássárgákat. A fehérjét szobahőmérsékleten félretesszük. A tojásos tejbe beleszitáljuk a lisztet, jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az élesztős tejet. Lefedve 1 órát langyos helyen kelesztjük. Ezután még egyszer jól átkeverjük, és több részletben hozzáadjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezzel már csak óvatosan forgatjuk össze. A palacsintasütőt kikenjük olajjal, felforrósítjuk, és egymástól kellő távolságra 3-4 kanál masszát öntünk bele (attól függ, mekkora a palacsintasütő és mekkora kanalat használunk). Szelíd tűzön aranybarnára sütjük, aztán egy határozott mozdulattal átfordítjuk, és a másik oldalukat is megsütjük (kb. 2+1 perc). Tálra halmozzuk és fólia alatt melegen tartjuk, amíg a többi masszát is kisütjük. Lehet enni lekvárral is, vagy tálalhatjuk tejföllel és füstölt lazacszeletekkel.

Húsos- gombás - hagymás pirog

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt,
  • 1/2 teáskanál sütőpor,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 8 dkg puha vaj,                 
  • 1 db tojás,
  • 1,25 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg gomba
  • 2 evőkanál vaj, 
  • 30 dkg darált hús,
  • 1 tojás,
  • só,bors

Elkészítés:
Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és a tejfölt, simára gyúrjuk, majd hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. Megtisztítjuk és felkockázzuk a fokhagymát és a hagymát. Felszeleteljük, majd felaprítjuk a megtisztított gombát. Közepes hőfokon habzásig melegítjük a vajat, beleszórjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát, majd 2 percig pároljuk. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, és a kihűlt gombához keverjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, kerek, 8 cm átmérőjű lapocskákat szaggatunk ki belőle. Megtöltjük, félbe hajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk, megkenjük felvert tojássárgával, és forró sütőben sütjük.

Stroganoff húscsíkok

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés vagy marhahús,
  • 6 db csiperkegomba felszeletelve,
  • 4 db csemege uborka kockára vágva,
  • 1 db paradicsom kockára vágva
  • 2 evőkanál mustár,
  • 1 pohár tejszín,
  • kevés liszt, olaj, só, bors

Elkészítés:
A húst vékonyan felcsíkozzuk, majd kissé belisztezzük. Kevés forró olajba tesszük, és addig sütjük, amíg kérget kap a hús. Megsózzuk, borsozzuk, lassú tűzön főzzük kevés vizet öntve alá, amíg a hús megpuhul, kb. 35-40 perc (a marhahúsnak több idő kell). A mártáshoz a felszeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott csemege uborkát és paradicsomot, egy picit pároljuk, majd ízesítjük 2 kanál mustárral, átkeverjük, felöntjük tejszínnel, átforraljuk, majd ráöntjük a húsra, amit szintén átforralunk. Ha kell még, utána ízesítünk, majd tálaljuk főtt rizzsel vagy hasábburgonyával.

Orosz hússaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg maradék sülthús, 
  • 30 dkg burgonya,
  • 30 dkg alma
  • 20 dkg savanyú uborka, 
  • 3 kemény tojás, 
  • füstölt sertésnyelv (főzve), 
  • mustár, citrom, bors, só, tartármártás

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd fekockázzuk. A maradék húst csíkokra vágjuk. Az uborkát, az almát és a kemény tojást is csíkokra vágjuk. A tartármártás keverjük a mustárt, a citromlevet, sót és borsot, majd összekeverjük a saláta alapanyagaival. Végül a főtt-füstölt nyelvet felkockázzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Hűtőben 2-3 órát érleljük.            

Vodkás – pálinkás baracktorta
 
Hozzávalók: 

  • 20 dkg liszt, 
  • 11 dkg vaj,
  • 2 dkg cukor,
  • 1 tk só,
  • 2 ek jégbe hűtött vodka,
  • 65 dkg hámozott kockára vágott sárga húsú őszibarack,
  • 4 dkg világos nádcukor, 
  • 1 ek friss citromlé,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • csipet szerecsendió,
  • 1 ek keményítő,
  • 1 tk liszt,
  • 1 dkg olvasztott vaj,
  • 2 ek barackpálinka

Elkészítés:
A tésztához a vodka kivétel a hozzávalókat késes mixerbe összedolgozzuk majd hozzáadjuk a vodkát, amivel összegyúrjuk, fóliába, vagy zacskóba éve egy órát hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Egy kis tortaformát kenjünk meg vajjal, béleljük ki sütőpapírral, és a tészta harmadából az alját, a másik harmadából az oldalát nyújtsuk ki, öntsük bele a barack tölteléket, s a maradék harmad tésztából pedig nyújtsuk ki a torta tetejét, tegyük a gyümölcsre, a széleket kissé nyomkodjuk össze. A tetejét kenjük meg tejjel, és szórjuk meg cukorral,majd vágjuk be késsel mintha egy nap sugarait rajzolnánk.190C-ra előmelegített sütőben süssük kb 40-50 perc alatt készre. 

Gasztro kalandozások Oroszországban

Kedves honlap látogatónk! Az alábbiakban a 2015. május 15-én, a Világkonyha című műsorunkban elhangzott orosz recepteket ismertetjük. Próbálják ki bátran Önök is! Tisztelettel: Horváth Vilmos
Gasztro kalandozások Oroszországban

Eredeti orosz borscs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg cékla,
  • 1 kis fej hagyma,
  • 1 nagy sárgarépa,
  • 1 nagy fehérrépa
  • 30 dkg fehérkáposzta.
  • 10-12 szál snidling,
  • 30 dkg marhalábszár (leveshús)
  • 50 dkg marhacsont,
  • 1 babérlevél,
  • 2+2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál paradicsompüré,
  • 2 evőkanál citromlé, 
  • 2 dl tejföl,
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra-szeletkékre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, apróra felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprózzuk. A húst és a csontot megmossuk, 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sót, néhány szem borsot, és lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, meghintjük néhány csepp citromlével és egy kevés sóval. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, a maradék 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt. Kivesszük a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst, és jól összeforraljuk, citromlével savanyítjuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk, külön csészében további tejfölt adhatunk.

Blini ( orosz palacsinta)

Hozzávalók:

  • 1,5 + 1,5 dl tej,
  • 1/2 kávéskanál cukor, 
  • 2 dkg élesztő,
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 db tojás

Elkészítés:
1,5 dl cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék 1,5 dl tejben elkeverjükm a tojássárgákat. A fehérjét szobahőmérsékleten félretesszük. A tojásos tejbe beleszitáljuk a lisztet, jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az élesztős tejet. Lefedve 1 órát langyos helyen kelesztjük. Ezután még egyszer jól átkeverjük, és több részletben hozzáadjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezzel már csak óvatosan forgatjuk össze. A palacsintasütőt kikenjük olajjal, felforrósítjuk, és egymástól kellő távolságra 3-4 kanál masszát öntünk bele (attól függ, mekkora a palacsintasütő és mekkora kanalat használunk). Szelíd tűzön aranybarnára sütjük, aztán egy határozott mozdulattal átfordítjuk, és a másik oldalukat is megsütjük (kb. 2+1 perc). Tálra halmozzuk és fólia alatt melegen tartjuk, amíg a többi masszát is kisütjük. Lehet enni lekvárral is, vagy tálalhatjuk tejföllel és füstölt lazacszeletekkel.

Húsos- gombás - hagymás pirog

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt,
  • 1/2 teáskanál sütőpor,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 8 dkg puha vaj,                 
  • 1 db tojás,
  • 1,25 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg gomba
  • 2 evőkanál vaj, 
  • 30 dkg darált hús,
  • 1 tojás,
  • só,bors

Elkészítés:
Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és a tejfölt, simára gyúrjuk, majd hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. Megtisztítjuk és felkockázzuk a fokhagymát és a hagymát. Felszeleteljük, majd felaprítjuk a megtisztított gombát. Közepes hőfokon habzásig melegítjük a vajat, beleszórjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát, majd 2 percig pároljuk. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, és a kihűlt gombához keverjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, kerek, 8 cm átmérőjű lapocskákat szaggatunk ki belőle. Megtöltjük, félbe hajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk, megkenjük felvert tojássárgával, és forró sütőben sütjük.

Stroganoff húscsíkok

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés vagy marhahús,
  • 6 db csiperkegomba felszeletelve,
  • 4 db csemege uborka kockára vágva,
  • 1 db paradicsom kockára vágva
  • 2 evőkanál mustár,
  • 1 pohár tejszín,
  • kevés liszt, olaj, só, bors

Elkészítés:
A húst vékonyan felcsíkozzuk, majd kissé belisztezzük. Kevés forró olajba tesszük, és addig sütjük, amíg kérget kap a hús. Megsózzuk, borsozzuk, lassú tűzön főzzük kevés vizet öntve alá, amíg a hús megpuhul, kb. 35-40 perc (a marhahúsnak több idő kell). A mártáshoz a felszeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott csemege uborkát és paradicsomot, egy picit pároljuk, majd ízesítjük 2 kanál mustárral, átkeverjük, felöntjük tejszínnel, átforraljuk, majd ráöntjük a húsra, amit szintén átforralunk. Ha kell még, utána ízesítünk, majd tálaljuk főtt rizzsel vagy hasábburgonyával.

Orosz hússaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg maradék sülthús, 
  • 30 dkg burgonya,
  • 30 dkg alma
  • 20 dkg savanyú uborka, 
  • 3 kemény tojás, 
  • füstölt sertésnyelv (főzve), 
  • mustár, citrom, bors, só, tartármártás

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd fekockázzuk. A maradék húst csíkokra vágjuk. Az uborkát, az almát és a kemény tojást is csíkokra vágjuk. A tartármártás keverjük a mustárt, a citromlevet, sót és borsot, majd összekeverjük a saláta alapanyagaival. Végül a főtt-füstölt nyelvet felkockázzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Hűtőben 2-3 órát érleljük.            

Vodkás – pálinkás baracktorta
 
Hozzávalók: 

  • 20 dkg liszt, 
  • 11 dkg vaj,
  • 2 dkg cukor,
  • 1 tk só,
  • 2 ek jégbe hűtött vodka,
  • 65 dkg hámozott kockára vágott sárga húsú őszibarack,
  • 4 dkg világos nádcukor, 
  • 1 ek friss citromlé,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • csipet szerecsendió,
  • 1 ek keményítő,
  • 1 tk liszt,
  • 1 dkg olvasztott vaj,
  • 2 ek barackpálinka

Elkészítés:
A tésztához a vodka kivétel a hozzávalókat késes mixerbe összedolgozzuk majd hozzáadjuk a vodkát, amivel összegyúrjuk, fóliába, vagy zacskóba éve egy órát hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Egy kis tortaformát kenjünk meg vajjal, béleljük ki sütőpapírral, és a tészta harmadából az alját, a másik harmadából az oldalát nyújtsuk ki, öntsük bele a barack tölteléket, s a maradék harmad tésztából pedig nyújtsuk ki a torta tetejét, tegyük a gyümölcsre, a széleket kissé nyomkodjuk össze. A tetejét kenjük meg tejjel, és szórjuk meg cukorral,majd vágjuk be késsel mintha egy nap sugarait rajzolnánk.190C-ra előmelegített sütőben süssük kb 40-50 perc alatt készre. 

Szerkesztve: 2015. május 15. |

Gasztro kalandozások Oroszországban

Kedves honlap látogatónk! Az alábbiakban a 2015. május 15-én, a Világkonyha című műsorunkban elhangzott orosz recepteket ismertetjük. Próbálják ki bátran Önök is! Tisztelettel: Horváth Vilmos
Gasztro kalandozások Oroszországban

Eredeti orosz borscs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg cékla,
  • 1 kis fej hagyma,
  • 1 nagy sárgarépa,
  • 1 nagy fehérrépa
  • 30 dkg fehérkáposzta.
  • 10-12 szál snidling,
  • 30 dkg marhalábszár (leveshús)
  • 50 dkg marhacsont,
  • 1 babérlevél,
  • 2+2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál paradicsompüré,
  • 2 evőkanál citromlé, 
  • 2 dl tejföl,
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra-szeletkékre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, apróra felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprózzuk. A húst és a csontot megmossuk, 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sót, néhány szem borsot, és lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, meghintjük néhány csepp citromlével és egy kevés sóval. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, a maradék 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt. Kivesszük a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst, és jól összeforraljuk, citromlével savanyítjuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk, külön csészében további tejfölt adhatunk.

Blini ( orosz palacsinta)

Hozzávalók:

  • 1,5 + 1,5 dl tej,
  • 1/2 kávéskanál cukor, 
  • 2 dkg élesztő,
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 db tojás

Elkészítés:
1,5 dl cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék 1,5 dl tejben elkeverjükm a tojássárgákat. A fehérjét szobahőmérsékleten félretesszük. A tojásos tejbe beleszitáljuk a lisztet, jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az élesztős tejet. Lefedve 1 órát langyos helyen kelesztjük. Ezután még egyszer jól átkeverjük, és több részletben hozzáadjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezzel már csak óvatosan forgatjuk össze. A palacsintasütőt kikenjük olajjal, felforrósítjuk, és egymástól kellő távolságra 3-4 kanál masszát öntünk bele (attól függ, mekkora a palacsintasütő és mekkora kanalat használunk). Szelíd tűzön aranybarnára sütjük, aztán egy határozott mozdulattal átfordítjuk, és a másik oldalukat is megsütjük (kb. 2+1 perc). Tálra halmozzuk és fólia alatt melegen tartjuk, amíg a többi masszát is kisütjük. Lehet enni lekvárral is, vagy tálalhatjuk tejföllel és füstölt lazacszeletekkel.

Húsos- gombás - hagymás pirog

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt,
  • 1/2 teáskanál sütőpor,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 8 dkg puha vaj,                 
  • 1 db tojás,
  • 1,25 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg gomba
  • 2 evőkanál vaj, 
  • 30 dkg darált hús,
  • 1 tojás,
  • só,bors

Elkészítés:
Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és a tejfölt, simára gyúrjuk, majd hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. Megtisztítjuk és felkockázzuk a fokhagymát és a hagymát. Felszeleteljük, majd felaprítjuk a megtisztított gombát. Közepes hőfokon habzásig melegítjük a vajat, beleszórjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát, majd 2 percig pároljuk. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, és a kihűlt gombához keverjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, kerek, 8 cm átmérőjű lapocskákat szaggatunk ki belőle. Megtöltjük, félbe hajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk, megkenjük felvert tojássárgával, és forró sütőben sütjük.

Stroganoff húscsíkok

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés vagy marhahús,
  • 6 db csiperkegomba felszeletelve,
  • 4 db csemege uborka kockára vágva,
  • 1 db paradicsom kockára vágva
  • 2 evőkanál mustár,
  • 1 pohár tejszín,
  • kevés liszt, olaj, só, bors

Elkészítés:
A húst vékonyan felcsíkozzuk, majd kissé belisztezzük. Kevés forró olajba tesszük, és addig sütjük, amíg kérget kap a hús. Megsózzuk, borsozzuk, lassú tűzön főzzük kevés vizet öntve alá, amíg a hús megpuhul, kb. 35-40 perc (a marhahúsnak több idő kell). A mártáshoz a felszeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott csemege uborkát és paradicsomot, egy picit pároljuk, majd ízesítjük 2 kanál mustárral, átkeverjük, felöntjük tejszínnel, átforraljuk, majd ráöntjük a húsra, amit szintén átforralunk. Ha kell még, utána ízesítünk, majd tálaljuk főtt rizzsel vagy hasábburgonyával.

Orosz hússaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg maradék sülthús, 
  • 30 dkg burgonya,
  • 30 dkg alma
  • 20 dkg savanyú uborka, 
  • 3 kemény tojás, 
  • füstölt sertésnyelv (főzve), 
  • mustár, citrom, bors, só, tartármártás

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd fekockázzuk. A maradék húst csíkokra vágjuk. Az uborkát, az almát és a kemény tojást is csíkokra vágjuk. A tartármártás keverjük a mustárt, a citromlevet, sót és borsot, majd összekeverjük a saláta alapanyagaival. Végül a főtt-füstölt nyelvet felkockázzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Hűtőben 2-3 órát érleljük.            

Vodkás – pálinkás baracktorta
 
Hozzávalók: 

  • 20 dkg liszt, 
  • 11 dkg vaj,
  • 2 dkg cukor,
  • 1 tk só,
  • 2 ek jégbe hűtött vodka,
  • 65 dkg hámozott kockára vágott sárga húsú őszibarack,
  • 4 dkg világos nádcukor, 
  • 1 ek friss citromlé,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • csipet szerecsendió,
  • 1 ek keményítő,
  • 1 tk liszt,
  • 1 dkg olvasztott vaj,
  • 2 ek barackpálinka

Elkészítés:
A tésztához a vodka kivétel a hozzávalókat késes mixerbe összedolgozzuk majd hozzáadjuk a vodkát, amivel összegyúrjuk, fóliába, vagy zacskóba éve egy órát hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Egy kis tortaformát kenjünk meg vajjal, béleljük ki sütőpapírral, és a tészta harmadából az alját, a másik harmadából az oldalát nyújtsuk ki, öntsük bele a barack tölteléket, s a maradék harmad tésztából pedig nyújtsuk ki a torta tetejét, tegyük a gyümölcsre, a széleket kissé nyomkodjuk össze. A tetejét kenjük meg tejjel, és szórjuk meg cukorral,majd vágjuk be késsel mintha egy nap sugarait rajzolnánk.190C-ra előmelegített sütőben süssük kb 40-50 perc alatt készre. 

Gasztro kalandozások Oroszországban

Kedves honlap látogatónk! Az alábbiakban a 2015. május 15-én, a Világkonyha című műsorunkban elhangzott orosz recepteket ismertetjük. Próbálják ki bátran Önök is! Tisztelettel: Horváth Vilmos
Gasztro kalandozások Oroszországban

Eredeti orosz borscs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg cékla,
  • 1 kis fej hagyma,
  • 1 nagy sárgarépa,
  • 1 nagy fehérrépa
  • 30 dkg fehérkáposzta.
  • 10-12 szál snidling,
  • 30 dkg marhalábszár (leveshús)
  • 50 dkg marhacsont,
  • 1 babérlevél,
  • 2+2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál paradicsompüré,
  • 2 evőkanál citromlé, 
  • 2 dl tejföl,
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra-szeletkékre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, apróra felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprózzuk. A húst és a csontot megmossuk, 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sót, néhány szem borsot, és lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, meghintjük néhány csepp citromlével és egy kevés sóval. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, a maradék 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt. Kivesszük a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst, és jól összeforraljuk, citromlével savanyítjuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk, külön csészében további tejfölt adhatunk.

Blini ( orosz palacsinta)

Hozzávalók:

  • 1,5 + 1,5 dl tej,
  • 1/2 kávéskanál cukor, 
  • 2 dkg élesztő,
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 db tojás

Elkészítés:
1,5 dl cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék 1,5 dl tejben elkeverjükm a tojássárgákat. A fehérjét szobahőmérsékleten félretesszük. A tojásos tejbe beleszitáljuk a lisztet, jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az élesztős tejet. Lefedve 1 órát langyos helyen kelesztjük. Ezután még egyszer jól átkeverjük, és több részletben hozzáadjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezzel már csak óvatosan forgatjuk össze. A palacsintasütőt kikenjük olajjal, felforrósítjuk, és egymástól kellő távolságra 3-4 kanál masszát öntünk bele (attól függ, mekkora a palacsintasütő és mekkora kanalat használunk). Szelíd tűzön aranybarnára sütjük, aztán egy határozott mozdulattal átfordítjuk, és a másik oldalukat is megsütjük (kb. 2+1 perc). Tálra halmozzuk és fólia alatt melegen tartjuk, amíg a többi masszát is kisütjük. Lehet enni lekvárral is, vagy tálalhatjuk tejföllel és füstölt lazacszeletekkel.

Húsos- gombás - hagymás pirog

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt,
  • 1/2 teáskanál sütőpor,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 8 dkg puha vaj,                 
  • 1 db tojás,
  • 1,25 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg gomba
  • 2 evőkanál vaj, 
  • 30 dkg darált hús,
  • 1 tojás,
  • só,bors

Elkészítés:
Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és a tejfölt, simára gyúrjuk, majd hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. Megtisztítjuk és felkockázzuk a fokhagymát és a hagymát. Felszeleteljük, majd felaprítjuk a megtisztított gombát. Közepes hőfokon habzásig melegítjük a vajat, beleszórjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát, majd 2 percig pároljuk. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, és a kihűlt gombához keverjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, kerek, 8 cm átmérőjű lapocskákat szaggatunk ki belőle. Megtöltjük, félbe hajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk, megkenjük felvert tojássárgával, és forró sütőben sütjük.

Stroganoff húscsíkok

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés vagy marhahús,
  • 6 db csiperkegomba felszeletelve,
  • 4 db csemege uborka kockára vágva,
  • 1 db paradicsom kockára vágva
  • 2 evőkanál mustár,
  • 1 pohár tejszín,
  • kevés liszt, olaj, só, bors

Elkészítés:
A húst vékonyan felcsíkozzuk, majd kissé belisztezzük. Kevés forró olajba tesszük, és addig sütjük, amíg kérget kap a hús. Megsózzuk, borsozzuk, lassú tűzön főzzük kevés vizet öntve alá, amíg a hús megpuhul, kb. 35-40 perc (a marhahúsnak több idő kell). A mártáshoz a felszeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott csemege uborkát és paradicsomot, egy picit pároljuk, majd ízesítjük 2 kanál mustárral, átkeverjük, felöntjük tejszínnel, átforraljuk, majd ráöntjük a húsra, amit szintén átforralunk. Ha kell még, utána ízesítünk, majd tálaljuk főtt rizzsel vagy hasábburgonyával.

Orosz hússaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg maradék sülthús, 
  • 30 dkg burgonya,
  • 30 dkg alma
  • 20 dkg savanyú uborka, 
  • 3 kemény tojás, 
  • füstölt sertésnyelv (főzve), 
  • mustár, citrom, bors, só, tartármártás

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd fekockázzuk. A maradék húst csíkokra vágjuk. Az uborkát, az almát és a kemény tojást is csíkokra vágjuk. A tartármártás keverjük a mustárt, a citromlevet, sót és borsot, majd összekeverjük a saláta alapanyagaival. Végül a főtt-füstölt nyelvet felkockázzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Hűtőben 2-3 órát érleljük.            

Vodkás – pálinkás baracktorta
 
Hozzávalók: 

  • 20 dkg liszt, 
  • 11 dkg vaj,
  • 2 dkg cukor,
  • 1 tk só,
  • 2 ek jégbe hűtött vodka,
  • 65 dkg hámozott kockára vágott sárga húsú őszibarack,
  • 4 dkg világos nádcukor, 
  • 1 ek friss citromlé,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • csipet szerecsendió,
  • 1 ek keményítő,
  • 1 tk liszt,
  • 1 dkg olvasztott vaj,
  • 2 ek barackpálinka

Elkészítés:
A tésztához a vodka kivétel a hozzávalókat késes mixerbe összedolgozzuk majd hozzáadjuk a vodkát, amivel összegyúrjuk, fóliába, vagy zacskóba éve egy órát hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Egy kis tortaformát kenjünk meg vajjal, béleljük ki sütőpapírral, és a tészta harmadából az alját, a másik harmadából az oldalát nyújtsuk ki, öntsük bele a barack tölteléket, s a maradék harmad tésztából pedig nyújtsuk ki a torta tetejét, tegyük a gyümölcsre, a széleket kissé nyomkodjuk össze. A tetejét kenjük meg tejjel, és szórjuk meg cukorral,majd vágjuk be késsel mintha egy nap sugarait rajzolnánk.190C-ra előmelegített sütőben süssük kb 40-50 perc alatt készre.